SOLUCIONS

FINALISTA
-

ImaginAcció

Connectem cultura, joves i educació.

Plataforma d'eines i recursos dissenyats per a educadors, artistes i joves que els permetin viure experiències amb artistes locals utilitzant equipaments culturals.

Focus

De quina manera podem facilitar espais de creació col·laboratius en equipaments culturals per a joves de secundària per aconseguir una societat inclusiva, compromesa i activa?

Xarxa

ImaginAcció es una plataforma educacional que a través d'un senzill mapa digital interactiu ofereix a la joventut la possibilitat de vincular-se amb els artistes locals, companyies de teatre, museus, centres cívics, etc. Facilitem una porta d'accés al món cultural existent en el territori i a la generació de processos creatius col·laboratius amb aquests agents.

Ajudem als professionals de les arts escèniques a desenvolupar les eines educatives necessàries per a treballar amb les i els joves. Així com la facilitació als agents educatius d'eines que ajudin a gaudir d'un aprenentatge vivencial a través de les arts escèniques que ajuden en el desenvolupament de la intel·ligència emocional (soft skills) generant ambients més amables a les aules escolars.

Facilitem un aprenentatge experiencial a través de les arts escèniques per a enfortir el vincle emocional entre les persones i els espais. La joventut pot ser protagonista en la construcció de narratives personals i socials, per això es facilita un espai d’expressió i de creació, on puguin ser reconeguts i escoltats. A través de la facilitació en aquests espais vivencials podran articular i materialitzar les seves esperances i desitjos de futur dins la comunitat a la qual pertanyen. Creant noves històries, rituals i identitats.

Oferirem càpsules inicials als instituts per l’alumnat de secundària. Prèviament haurem captat la seva atenció amb accions de guerrilla a biblioteques, parcs i exteriors d’instituts , que és on es realitzaran les càpsules posteriors.

Desenvolupament

Crearem un recurs educatiu obert i flexible, pensat per ser realitzat durant l'horari lectiu escolar i capaç d'adaptar-se a les necessitats de cada centre de secundària. La nostra proposta consisteix en:

Experimentació: a través de diversos jocs i exercicis teatrals descobrirem i experimentarem noves maneres de comunicar-nos.

Opinem: A través de textos, vídeos i altres materials documentals presentarem el tema que guiarà el debat. Sempre s'intentarà que sigui un tema actual i proper. Aquest espai servirà per recollir els inputs sobre la temàtica i despertar la curiositat i el pensament crític.

Moviment, canvi i acció!: Els joves, utilitzant els "tool kits" que ofereix la plataforma i amb el suport dels actors, que actuaran com a facilitadors, desenvoluparan una "performance" a través d'un procés de creació col·lectiva utilitzant la metodologia del psicodrama.

Reflexionem: Finalment, generarem un espai de debat on els joves podran compartir les seves reflexions.

Es podrà gaudir d'una primera càpsula de tastet (3 - 4 hores) o participar en un laboratori creatiu ( 3 - 6 sessions de 3 hores).

Sostenibiliat

Per implementar el projecte tenim tots els perfils necessaris: dissenyador web, tècnic educatiu, pedagog, psicòloga, artista escènica i facilitadora. Les nostres estratègies de finançament contemplen l'oferta de càpsules educatives temàtiques a instituts, centres concertats i privats. També s'ofereix una consultoria que inclou un diagnòstic gratuït i el disseny de projectes personalitzats per connectar els centres educatius amb els culturals. Una línia complementària serà la formació de formadors que es vehiculés a través de la tripartida.

Impacte

Millorem les competències transversals tals com la intel·ligència emocional de la joventut amb la finalitat de generar espais més amables i empàtics.

Promovem que la joventut es senti com agent actiu de la comunitat gràcies a la interrelació entre cultura, art i educació.

Les arts ofereixen un potencial únic per motivar i involucrar activament els joves en els processos d'aprenentatge, convertint-los en actors actius i narradors de les seves pròpies històries. El toolkit recull la metodologia per a un aprenentatge experiencial a través de les arts escèniques per enfortir els vincles emocionals entre les persones i els llocs, per ser la base de les motivacions personals per cuidar i actuar en el territori.

Les vivències que es generin i el contacte entre els i les joves i la diversitat dels agents socials i culturals millorarà el desenvolupament del pensament crític.

Equip

ImaginAcció

Arxius